Yaşamın Amacı Nedir? Kariyer Planlama Süreci

İçerik: 

YAŞAMIN AMACI NEDİR?

Her insan dünyaya farklı şekillerde bazı görevleri yerine getirmek için gelir. Bazen hayatın içinde birkaç tesadüfle bunu yerine getiririz bazen de tam oluşmasını istemediğimiz bir girdabın içinde kendimizi buluruz. Sonunu iyi beklemek iyi şeylerin oluşumu için ilk şarttır diyebiliriz.

Bu kısımda asıl önemli olan kendimize koyduğumuz ulaşılmasını hedeflediğimiz unsurlardır. Biz kendi gayemiz uğrunda doğru adımlarla ilerlemeye gayret edersek ayaklarımıza dikenler batsa bile yolumuzdan şaşmayız. Başımızı hiç öne eğmeden daima ileriye bakmak bizi hedefini hep on ikiden vuran keskin bir nişancı haline getirecektir.

Birçoğunuz bu anlamda size biçilen rollerin olduğunu düşünebilir. Kendinize biçtiğiniz rol, başkalarınız size yakıştırdığı rollerden hep ön planda olmalı. Tabi ki hepimiz ailemizden bazı zamanlar da çevremizden etkileriniz. Eğer bu dış öğeleri doğru kanalize edersek olumlu sonuçlar da muhtemelen elimize geçer.

Hayatın yönünü belirlemek için bazen birkaç dakika ayırıp şu soruyla yüzleşmek gerekir: “Kendi cenazenizi hayal etseniz. Tanıdığınız tanımadığınız kişileri düşünün. Sizin cenaze töreninizde arkanızdan konuşacak kişilerin hakkınızda neler söylemesini istediniz? Bunun birçok cevabı olabilir. Birçoğumuz iyi konuşulmasını bekleriz galiba. Olumlu cümlelerle anılmak akıl ve ruh sağlığı yerinde bir kişinin umduğu gayet normal bir durumdur. Peki bunun neler yapmalıyız? İnsanlar neler söylesin siz gidince? Kaç kişi olsun cenazenizde? Gelenler kimler olsun? Daha bunun gibi yüzlerce soru var. Bunlara sizlerin cevabı nelerdir?

Soracağınız yüzlerce soruya vereceğiniz cevaplar işte aslında sizlerin “yaşama dair” amaçlarınız.

Bu amaca ulaşmak için çizdiğiniz yolda,

Yaşamınızda oluşturduğunuz amacınıza ulaşmak için, ona uygun bir yolunuz olmalıdır.

İşte sizler Öncelikli olarak bunu düşünürseniz, hayata dair bir amaç belirlersiniz kendinize sonra o amaca ulaşacak bir yol çizersiniz kendinize daha sonra da o “yaşam amacınız” sizlerin yol haritası olur… Uzağa bakmayı başarırsınız ufkun ilerisini görürsünüz… “imtihanlar veya, üniversite sizin için daha geri planda kalır, “hayat hedeflerim” var.” demenin güzelliğini hissedersiniz…

Hayat sizin için daha anlamlı kılınmış olur ve siz yaşama daha sıkı sıkıya bağlanmış olursunuz Sınavlara değil… Herhangi bir sınav kağıdında değil, hayatın içinde başarılı olmanın önemini anlarsın…

Bu arada sizlere bu soruları sorarken ben de tekrar tekrar düşündüm. Yıllar önce bu sorulara verdiğim cevaplarla o dönemdeki düşüncelerimle şimdiki fikirlerimi kıyasladım. Çıkarımlar yaptım. Bana kalırsa her kişinin zaman zaman bunları tekrar düşünmesi gerektiği fikrindeyim.

Ben Yaşamdan Ne İstiyorum?

Kendinize sorun bakalım Sizlerin yaşama gayesi ne?

Siz eğer bu soruya bir cevap bulursanız, kendinize en uygun mesleği bulmanın ilk ve en önemli adımını atmış olursunuz. Kendimize en uygun meslek bizim için hayatta mutlu olmanın yollarından birisidir. Çünkü bir insan ömrünün ortalama 70-80 yıl, bir gününde 24 saat olduğunu düşünürsek. Günümüzde bir insan, yirmi yaşından sonra yaklaşık günün 12 saatini bir meslekte geçirmektedir. Ortalama 8 saatte uyumaktadır. Kendisine hobileri, aile, eş ve diğer uğraşlar için 4 saat gibi az bir zaman kalmaktadır. Bu hesaptanda net görülmektedir ki, hayatının büyük bir bölümü meslekte geçmektedir. Bu durum meslek seçiminin önemini ortaya koymaktadır. Doğru meslek seçmiş olmak mutlu ve huzurlu yaşamı garantilemenin önemli büyük bir bölümünü oluşturmaktadır.  Gayemiz mutlu ve huzurlu bir hayat sürdürmekse bunun için mesleki doyum dediğimiz bir kaynağı ön planda tutmalıyız. Bu kaynak bizi yaşama daha çok bağlamakla beraber işimiz ne olursa olsun mesleğimizde ilerlemeyi de kolaylaştıracaktır. Sürekli bu gaye doğrultusunda hareket etmeye çalışmak doğru kararlar alıp kaygan bir zeminde sağlam adımlar atmamızı sağlayacaktır.

Mutluluğun Sırrı Ne?

Şimdi belki içinizden bazılarının “İş bulmak ve para kazanmak lazım önce, hayat amacı falan, bunlar sonraki şeyler” dediğinizi biliyorum tabi…

Bu anlamda bir başlangıç yapalım o zaman… Neden meslek sahibi olursunuz? Bir düşünün… Amacımız ne? İlk aklınıza gelen muhtemelen şu; maddi güç yani para!

“Para her şeyden önemlidir paran varsa mutlusun ve güçlüsün!” diye düşünenlerinize merhaba diyorum…

Peki, para hayatımızın en temel noktası mıdır? Bizim için gerçekten en büyük güç kaynağı mıdır? Para kazandırmayan iş ve meslek seçimi yanlış mıdır?

Aslında meslek sahibi olma sebebiniz başarı olmalıdır. Manevi tatmin. Hepimiz hayatımızı devam ettirebilmek için meslek sahibi oluruz. Diğer bir deyişle de kendimize ve bakmakla yükümlü olduğumuz kişilere hayat standartı sağlamak amacıyla çalışırız, maddi ve manevi tatmin için meslek sahibi oluruz. Bu işte kesin para var dediğiniz meslekleri ya da herkesçe bilinen meslekleri tercih etmeyi düşünüyorsunuz belki de. Fakat aslında unutuyorsunuz. Asıl derdiniz; iyi bir yaşam ve kaliteli bir gelecek. En büyük hedef “mutlu ve huzurlu” olmak. Hepimiz zannediyoruz ki, para kazanmayı ve iş bulmayı garantilediğiniz bir meslek olursa, (artık o meslek nasıl oluyorsa), mutlu ve huzurlu olacaksınız. Öyle olmuyor işte o iş! Çok para mutluluk getirmiyor! Rahmetli Sakıp SABANCI, Türkiye’nin en zenginlerindendi. Bir gün bir röportajında dedi ki;

"Türkiye'nin en iyi otomobillerini ben üretiyorum ama oğlum bu otomobillerden birini bile kullanamıyor" (Sakıp-Türkan Sabancı çiftinin 1970 yılında ise bir oğulları doğdu. Metin adı verilen bu çocuk da spastik felçliydi. )

Sadece Paranın mutluluk ve huzur getirmediğini anlatıyordu.

Para ve başarıyı hedefleyip, onların mutluluk ve huzur getirdiğini sanarak önce lise yıllarınız sonra da üniversite yıllarınız geçer. Aslında bunun “iyi” üniversitelerle ve “iyi” bir meslekle alakası olmadığını geç fark ediyorsunuz.

Ben bunu erken anlamanız için sizi şimdiden uyarıyorum…

Bazen tam tersinden gitmek lazım. Mutlu, umutlu ve huzurlu olmanın yolu, mutlu ve huzurla yapacağın bir meslek seçmekten geçer. Siz değerli gençler doğru mesleği tercih edin, eğer o meslek için dünyaya geldiyseniz ve kendinizi bu konuda ilerletirseniz, zaten başarılı olmanız da para kazanmanız da kesindir. Bu durumda aynı zamanda mutlu ve huzurlu da olabilirsin…

Yani sizler için iş bulmayı ve maddi kazanç sağlamayı garanti edecek bir meslek yoktur. Sen önce sevdiğin işi yaparsın, işini sevdiğin için başarılı olursun, başarılı olunca iş bulman da kolaylaşır, para kazanma da, mutlu olmanda.